Breekpunt

Ik heb een opbergsysteem voor mijn oorbellen die helemaal in het ‘Lifehack’-straatje past. Twee elastieken, een bovenaan mijn spiegel en een onderaan. Zo handig: als je aangekleed bent, kan je naar je spiegelbeeld kijken en meteen bepalen welke oorbellen het beste bij je outfit passen.

De elastieken begon ik ongeveer een jaar geleden te gebruiken, en laten langzamerhand tekenen zien van slijtage. Gisteravond, voordat ik naar bed ging, hing ik mijn oorbellen terug en vielen mij de breuken en zwakke plekken op. Het opbergsysteem begint zijn breekpunt te bereiken.

Op dit moment heb ik twee opties:

  1. De barsten negeren en het elastiek blijven gebruiken. Dan zal het systeem op een dag de geest geven, mijn oorbellen op de grond vallen, en sommigen zijn dan misschien zo erg beschadigd dat ze niet meer te redden zijn.
  2. Voorzichtig het fragiele elastiek vervangen voor een nieuwe. De oorbellen er een voor een af halen, op een veilige plaats leggen, het oude elastiek eraf halen en een nieuwe om de spiegel spannen.

Optie 2 vergt twee dingen: een aandachtig oog en tijd om in actie te komen. Als je de barsten in je leven, lichaam of geest niet eens opmerkt, kan je geen stappen zetten om de situatie te verbeteren. En als je nu geen tijd maakt om het elastiek te vervangen – een klein, relatief waardeloos ding – verlies je in de toekomst misschien wel dingen die veel meer waarde voor je hebben. Zoals je weerstand, relaties of toekomstige fysieke gezondheid. 

We hebben allemaal verschillende manieren waarop we onze barsten ontdekken. Soms ben je gezegend met de juiste mensen om je heen, die je in de goede richting wijzen. Soms vallen de barsten je niet op, totdat je merkt dat je zwakker wordt en je de waarschuwingssignalen serieus neemt. Of je wordt zo goed in het onderdrukken van de signalen die je lichaam je probeert te geven, dat we breken voordat we ons bewust zijn geworden van een barst.

De barsten doen er niet toe. Het gaat erom hoe je ervoor kiest om beter te worden. Zelfliefde is belangrijk, relaties kunnen helpen, sommige mensen vinden rust in schrijven of wandelen, ik zelf vind rust bij God. Het zijn allemaal manieren om het elastiek te vervangen. Zolang je maar de tijd vrijmaakt om actie te ondernemen. Ik ben bang dat je geen andere keuze hebt.