Hou me vast

Hand in hand zaten we daar. Of eigenlijk hand in voet. Met haar handen omklemde ze namelijk stevig mijn been, die daardoor tegen de kooi aangedrukt werd. Preciosa is een slingeraap, en ze is depressief. Niet gek als je jarenlang in een kleine kooi opgesloten hebt gezeten, in een etablissement dat tot drie uur ‘s nachts geopend was. Dronken mannen hielden eten buiten haar kooi om haar te lokken, om vervolgens de botten in haar uitgestrekte arm en vingers te breken met hun benevelde kracht. Nu probeert ze met haar misvormde, aaneengegroeide vingers een stukje banaan uit haar voerbakje te halen.

Hand in voetIn Summit heeft ze een goed tehuis gevonden, maar ook hier is haar leven niet over rozen gegaan. De andere slingerapen herkenden haar als de zwakste, en accepteerden haar niet in de groep. Het pesten duurde voort, en haar gemoedstoestand verbeterde er niet op. Nu zit ze in een eigen kooi, naast Happy en Bonita, twee jonge slingerapen. Happy toont af en toe al interesse in haar, en is de beste buurman die ze tot nog toe heeft gehad. Daarnaast proberen de verzorgers haar zoveel mogelijk liefde te geven als ze kunnen: door rustig naast haar kooi te gaan zitten, en haar ons vast te laten pakken. Zodra ik mijn been tegen de kooi aan laat rusten, grijpen haar lange armen er omheen. Een bovenlangs, een onderlangs. Ik streel zacht haar halfruwe haren. Ze steekt haar been uit, en zoekt nog iets om vast te pakken. Ik geeft haar mijn hand, en streel langzaam over haar tenen. Af en toe draai ik voorzichtig haar voet, zodat ik ons kan vergelijken. Haar voet is lang en elegant, en haar tenen zijn in mijn perspectief volledige vingers. Haar zwarte nagels zijn smal en dik, en haar huid heeft dezelfde huidlijnen als mijn vingerafdruk. Ze knijpt in mijn duim en kijkt me aan. Tuitende lipjes proberen het geluid na te bootsen van de buren, maar Happy en Bonita zijn velen malen luidruchtiger. Ik begin zelfs te denken dat ze stom is, totdat haar bakje met fruit arriveert. Gelukkige kreten verlaten haar lippen en ze kiest keurig de stukjes banaan eruit, om de rest van het fruit te laten liggen.

Hou me vast, streel me zachtjes door m’n haar
hou me vast, soms wordt het allemaal eventjes te veel
en bij jou zijn, is dan alles wat ik wil.
Vraag me niets, zeg me niets, sla je armen om me heen
praat niet met me, hou me stevig vast.
Volumia – Hou me vast

Het eten zorgt ervoor dat ze haar grip even laat verslappen, wat ze tot dan toe nog niet had toegelaten. Ik strek mijn benen en verander van positie, onder het waakzaam oog van Preciosa. Een hand kruipt weer steviger om mijn been: ik moet niet denken dat ik nu zomaar weg kan. Lynne en Elena, twee vrouwen die mij in mijn vrijwilligerswerk begeleiden, vertellen me dat ze haar vooruit zien gaan. De persoonlijke aandacht die ze krijgt doet haar goed, maar ze blijft een depressieve aap.

Soms zit ze stil in een hoekje, verstopt ze haar hoofd tussen haar schouders of trekt er een waas over haar ogen. Het toont aan hoe gevoelig dieren kunnen zijn en op wat voor manier er misbruik van ze gemaakt kan worden door mensen. Bedenk dat wij als mensen verantwoordelijk zijn voor het welzijn van dieren in gevangenschap: bezoek geen plekken waar dieren in te kleine kooien zitten, laat je niet verleiden tot een ritje op de rug van een olifant en doe onderzoek naar filmpjes van ‘schattige’ wilde dieren in een huiselijke omgeving. Deze laatsten zien er soms in de ogen van het grote publiek lief, schattig en gelukkig uit, maar professionals zien snel dat het gaat om een depressief, illegaal en/of obees dier. Bekijk onderstaande video voor de boodschap over de impact van social media op de zeldzame lori’s. En Preciosa? Die krijgt de aandacht, liefde en verzorging die ze verdient, zodat ze zo gelukkig mogelijk oud kan worden.

ApenstaartjePS: Ik heb hier geleerd waar het woord apenstaartje vandaan komt! De slingerapen krullen soms hun lange, sterke staart om hun lijf heen, wat een treffende gelijkenis is met het digitale teken.